Pemilik Gambar: counterculturedusa.com

Wanita


Mereka adalah golongan yang banyak berkorban dan beri pengorbanan kepada kita,terutama ibu-ibu yang melahirkan kita. kita sepatutnya harus berterima kasih pada mereka setiap hari walaupun mereka memarahi kita atau lain-lain. golongan lelaki yang sebagai anak atau suami kenalah hormat kepada wanita ini kerana pengorbanan dia kita tidak balas dengan apa-apa selain berterima kasih dan beri hormat pada wanita ini. walaupun mereka buat kesilapan itu sudah tanggungjawab kaum lelaki untuk didik mereka, kerana kecerdasan mereka agak lemah, tapi sebenar mereka kuat. lagi-lagi di negara tercinta ini 50%(lebih kurang) tenaga kerja terdiri dari golongan wanita. memang ramai yang cemburu kerana ramai wanita ini bijak dan pintar dari sesetengah lelaki diluar sana, ramai juga yang berjawatan tinggi berbanding lelaki , tapi sebenarnya kita perlu terima hakikat kerja yang wanita boleh buat berlainan dari kita walaupun kelihatan serupa, kemahiran mereka kadang-kadang lebih tinggi dari golongan lelaki kerana golongan wanita ini suka beri tumpuan 100% berbanding lelaki.


Antara pengorbanan mereka yang paling besara adalah melahirkan anak, kesakitan yang mereka alami melahirkan anak kali pertama sama seperti patakan 20 tulang rusuk serentak. Pada Mula kata satu cukup tapi boleh melahirkan hingga 7 anak. sangupkah kaum lelaki bayangkan? mesti sudah ramai lelaki mati kalau lelaki melahirkan anak mengantikan kaum wanita. kaum wanita ini sangat istimewa, manja, sensitif, ada perasaan cemburu (itu sentiasa ada dalam diri mereka) itu  tanda sayang dan lain2. Memang ada wanita yang tidak baik tapi kelemahan itulah datang dari kaum Lelaki sendiri kerana cara mendidik wanita tersebut.


Ramai suri rumah di antara mereka seorang yang kreatif, pandai buat kuih, pandai kek dan lain2, kita sebagai kaum lelaki terutama yang bergelar suami bantu-bantulah si isteri untuk jadi lebih kreatif. kalau dia pandai buat kuih support dia jalankan perniagan kecil dari rumah, sekarang zaman online semua boleh. lagi-lagi kalau buat kek, inshaALLAH keluarga akan lebih bahagia kalau suami isteri berkerjasama dan fahami satu sama lain, didiklah mereka kejalan yang benar, kita sebagai manusia memang banyak kelemahan, terutama sebagai anak, setengah anak ini sangup memukul wanita ini yang melahirkan dia kerana sebab-sebab yang tidak munasabah, kita sebagai kaum lelaki bergelar suami dan ayah kenalah jalankan tanggungjawab dan beri masa pada mereka terutama kaum wanita ini, didik anak dengan baik-baik supaya kita boleh balas jasa mereka dalam keluarga. 


Ada beberapa hadist lain yang saya ambil dari berbagai sumber.Mari kita sedikit merenung tentang keistimewaan perempuan yang kadang-kadang kita lupakan. Ini saya lampirkan beberapa keistimewaan wanita menurut Hadist:

 •  Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , ” Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”
 •  Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
 • Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 •  Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.
 •  Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
 •  Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
 •  Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
 •  Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.
 •  Daripada Aisyah r.a.” Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
 •  Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
 •  Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
 •  Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah SAW “Suaminya.” ” Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”
 •  Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
 •  Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
 •  Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
 •  Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
 •  Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
 •  Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
 •  Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.


Jawid Iqbal Anwar